spacer document image 1 spacer2
Ansatte filmes og overvåkes
Kameraovervåking, kontroll av e-post og telefon, GPS, mobilposisjonering, adgangskontroll og nettsideovervåking. Norske arbeidsgivere tar i bruk stadig flere midler for å overvåke sine ansatte – ofte i strid med loven, og uten at de ansatte er informert.

– Adgangskort er jo egentlig noe man åpner dører med. Nå brukes det i stor grad til å kontrollere de ansatte, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.
Hun forteller om eksempler der ansatte har fått sparken fordi arbeidsgiver fant ut at vedkommende hadde gått på do i feil etasje, eller brukt for lang tid på toalettet.
Ifølge rapporten «Personvern under press – hvor går grensene i arbeidslivet», som FAFO har laget på bestilling fra LO, er det en klar økning i kontroll og overvåking på arbeidsplassen.
– Det ser ut som om det er større aksept for overvåking det øyeblikket man går inn døra på arbeidsplassen. Der gjelder ikke de samme reglene som i resten av samfunnet, sier Sundnes, som etterlyser større debatt om overvåking og kontroll på arbeidsplassen.

 

Hele denne saken om overvåkning og kontroll av ansatte finner du hos Dagsavisen.